ZİRAAT ODASI’NDAN ‘YARICILIK’ SİSTEMİ

16.01.2020
451
ZİRAAT ODASI’NDAN ‘YARICILIK’ SİSTEMİ

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, ilçede fındığının bakımını yapamayan veya fındığını toplayamayan üreticiler için proje geliştirdiklerini belirterek, ‘Fındığın Bakımı Bizim, 3’te 1’i Sizin’ projesini hayata geçirdiklerini açıkladı. Akça, proje kapsamında 200 dönüme yakın fındık bahçesinin bu yıl oda tarafından toplanacağını söyledi.
Ziraat Odası’ndan ‘yarıcılık’ sistemi
Altınordu Ziraat Odası, fındığını toplayamayan, bahçesinin bakımını yapamayan veya ürününü toplamak istemeyen üreticiler için yeni bir proje hayata geçirdi. Pilot ilçe olarak Altınordu ilçesinde başlatılan proje kapsamında bahçesinin bakımını yapamayan üreticilerin belirli bir ücret karşılığında bahçelerinin bakımlarının yapılması ve fındığını toplayamayan üreticilerin 3’te 1’i karşılığında fındığının toplatılması hedefleniyor.
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, 200 dönüm fındık bahçesi için başvuru yapıldığını belirterek, “Projemiz pilot ilçe olan Altınordu ilçemizde başladı. Şu ana kadar 200 dönüme yakın bir bahçemiz oldu. Bu sene ilk defa bu projeyi uygulayacağız. Eğer projemiz istediğimiz gibi gelişirse bu uygulamayı il geneline yaymayı, hatta bölge illerinde uygulanmasını düşünüyoruz” dedi.
Bahçenin bakımı yapılıp, üreticiye teslim ediliyor
Akça, projenin iki ayaklı olduğunu kaydederek, “İlçemizde fındık bahçesiyle ilgilenemeyen, fındığını toplayamayan çiftçilerimiz için oda olarak fındık toplama projesi hayata geçirdik. Bu projeyi iki ayaklı olarak düşündük. Birinci ayağını fındık bahçelerine bakamayan, bakamayıp ama fındığını toplamak isteyen üretici kardeşlerimiz oluşturuyor. Bu üreticilerimiz bize müracaat ettiklerinde odamız tarafından bahçesini inceleyip, analiz yapıyoruz. Bu kapsamda da bir fiyat çıkarıyoruz ve bu fiyatı da kendilerini bildiriyoruz. Eğer bu fiyatı kabul ederse bahçelerinde bakım çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Toprak tahlilinden başlayıp, en son fındık toplama aşamasına kadar olan bütün bakımlarını yapıyoruz. Tüm bakımlarını yaptıktan sonra üreticimize fındığını toplayacak işçileri de bularak, bahçesini teslim ediyoruz” diye konuştu.
3’te 1 odanın
Projenin ikinci ayağının ise yarıcılık sisteminin oluşturduğunu ifade eden Akça, “Projemizin ikinci ayağı ise fındığını toplamak istemeyen üreticilerimizi kapsıyor. Bizim bölgemizde yarıcılık olarak ifade edilen 3’te 1’i karşılığında fındık toplanmasını da yürütüyoruz. Üreticilerimizin bir bölümü il dışında veya yurtdışında yaşıyor. Ayrıca, memleketinde yaşayıp da çocukları olmayan üreticilerimiz faydalanıyor. Bu üreticilerimizin talepleri doğrultusunda oda olarak yine bahçelerini inceliyoruz. Bahçenin durumuna göre ilk sene 3’te 1 değil de 4’te 1 diyoruz. Kabul ettiği takdirde dört senelik bir sözleşme imzalıyoruz. Tüm bakımlarını oda olarak biz yapıyoruz. Fındığını topluyoruz, ayıklanmasını sağlıyoruz ve daha sonra üreticimize fındığının 3’te 1’ini veriyoruz” şeklinde konuştu.
Üreticimizi tekelin eline bırakmamayı istiyoruz
Akça, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim bu projeyi yaparken amacımız bölgemizde olan atıl durumdaki fındık bahçelerinin ilçe ekonomisine, bölge ekonomisine ve ilimizin ekonomisine kazandırmak. Yani oda olarak buradan bir kâr hesaplamıyoruz. Bizim kârımız ülke ekonomisine, il ekonomisine ve bölge ekonomisine ne katkı sağlayabilirsek, bizim kârımız bu oluyor. Bu projedeki en önemli amacımız ise; Türkiye’de oluşan tekelci firmaya karşı bir hamle. Bu firma bölgemizin ve ilimizin iyi tarım yapılabilecek verimi yüksek bahçelerini şu an da iyi tarım altında belirliyor. Bunun bir adım sonrası bana göre bu yerleri ya kiralayacaklar ya da satın alacak. Kendi fındıklarını kendi üretecek. Dolayısıyla bu hamleyle piyasada olması gereken bana göre tüccarımızı ve sanayicimizi de ortadan kaldıracaklar. Biz aynı zamanda üreticimizi düşünürken üreciyle, sanayici ve ihracatçının birlikte olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz sanayici, ihracatçı düşmanı değiliz. Biz beraber hareket etmek istiyoruz. En önemli unsurlardan biri de bu bizim için. Yani biz bundan sonra üretici kesimini tekelci firmaya kaptırmak istemiyoruz.”
Tekele üreticiyi mahkûm etmeyeceğiz
Akça, “Avrupalının 3 veya 5 yıllık bir planları olmaz. Onların 50 ya da 100 yıllık planları olur. Bunların A Planı veya B Planı, hatta C Planı olur. Özellikle iyi tarım adı altında fındık bahçelerinin ileride kiralama ve satın alma yönüne gitme konusundaki amaçlarının başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Başında da buna engel olmak istiyoruz. Dolayısıyla burada da hamleyi yaptık. Bu hamleyi de yapmaya devam edeceğiz. Tekele üreticiyi mahkûm etmeyeceğiz. Tekele sanayici, ihracatçıyı mahkûm etmeyeceğiz. Biz sanayicimizden de, ihracatçımızdan da destek istiyoruz. Biz hep beraberiz üretici olmadan sanayici olmaz sanayici olmadan üretici olmaz” ifadelerinde bulundu.
Fındığın paydaşlarına çağrı
Konuşmasının sonunda fındığın paydaşlarına çağrıda bulunan Akça, şöyle konuştu: “Fındığımız hakikaten çok değerli bir ürün. Hakikaten çok büyük talep var. Çin de bizim piyasaya girdi. Bu sene biliyorsunuz ihracatta 4’üncü sıraya yükseldi. Ben Çin’in bir dahaki seneler hakikaten küçümsenmeyecek bir alım yapacağını ve fındığımızın değerinin de artacağını düşünüyorum. Buradan bütün üreticilerimize, sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, tüccarlarımıza sesleniyorum; gelin bir olalım, fındığımıza sahip çıkalım. Fındığımızın milli ürününü tescilleyelim ve fındıktan hatırı sayılır paralar kazanalım” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.